Web Analytics Made Easy - Statcounter

رئیس مرکز مطالعات مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه سامانه‌ نجم، تدوین سندهای کلی برنامه هفتم توسعه را در دستور کار خود قرار داده است، گفت: برگزیدگان سامانه نجم، مشاوران تخصصی کمیسیون‌های مجمع تشخیص مصلحت نظام می‌شوند.

میثم مظفر در گفتگو با خبرنگار حوزه دانشگاه و سیاست گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، اظهار کرد: در نظام سیاست‌گذاری دولت‌ها دو روش مرسوم «تصمیم‌گیری محدود حکمرانان و نخبگان یا همان بالا به پایین» و «روش پایین به بالا» وجود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روش تصمیم‌گیری محدود حکمرانان و نخبگان بدین معنا است که دولتمردان با شناختی که از مسائل دارند، برای کشور تصمیم‌گیری می‌کنند، هم‌چنین روش پایین به بالا بدین معنا است که حاکمیت به وسیله سامانه‌های (Crowd Sourcing) یا همان جمع آوری از مشارکت طیف عظیمی از ذی‌نفعان، کنشگران و  مردم در نظام سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری کشورها استفاده می‌کند. 

وی افزود: در روش پایین به بالا، این امکان وجود دارد که نخبگان، اساتید، دانشجویان، صاحبان و... گزاره‌های سیاستی و یا قانون‌گذاران به حکمرانان منتقل کنند و سیاستگذاران به صورت عینی با مشکلات جامعه آشنا شوند. تاکنون مجمع تشخیص مصلحت نظام از موضع بالا به پایین با ارتباطاتی که با دستگاه‌های حاکمیتی داشت، نسبت به تدوین سیاست‌های کلی نظام اقدام می‌کرد.

سامانه‌ نجم، درگاه ثبت سیاست‌های کلی نظام توسط مردم

رئیس مرکز مطالعات و بررسی‌های راهبری مجمع تشخیص  مصلحت نظام خاطرنشان کرد: این مرکز با استفاده از ظرفیت‌های داخلی خود سامانه‌ نجم (نظام جمع‌سپاری مجمع) را طراحی کرده است. این سامانه رویکرد پایین به بالا را محقق می‌کند، بدین معنا که نخبگان، اساتید و مردم از سایر نقاط کشور می‌توانند نظرات خود را در خصوص سیاست‌های کلی نظام به مجمع تشخیص مصلحت نظام ارسال کنند، این مجمع به عنوان مشاور مقام معظم رهبری و یکی از ارکان تصمیم‌گیر مهم حکم‌رانی کشور است. 

15 آبان، آخرین مهلت ثبت ایده در خصوص تدوین برنامه هفتم توسعه

مظفر ادامه داد: سامانه‌ نجم تدوین سندهای کلی برنامه هفتم توسعه را در دستور کار خود قرار داده است. مردم، اساتید، صاحبان کسب و کار، دغدغه‌مندان علم، فرهنگ و فناوری و... تا 15 آبان ماه سال جاری فرصت دارند تا ایده‌های خود را در این سامانه ثبت و بارگزاری کنند.

ثبت ایده تا داوری در سامانه نجم

وی با اشاره به اینکه این جمع‌سپاری در سه مرحله انجام می‌شود، گفت: مرحله نخست، دریافت ایده‌های سیاستی است. هر ایده سیاستی مبتی بر یک هسته سخت و ایده اولیه است. در سامانه نجم بخشی برای دریافت ایده‌های سیاستی برنامه هفتم توسعه در نظر گرفته شده است.

رئیس مرکز مطالعات و بررسی‌های راهبری مجمع تشخیص  مصلحت نظام تصریح کرد: مرحله دوم گزاره‌های سیاستی است که بندهای منقح در 6 قلمرو موضوعی سرفصل‌های کامل  سیاست‌های کلی برنامه هفتم را تشکیل می‌دهد. این 6 قلمرو شامل حوزه علمی، فرهنگی، اجتماعی، حوزه اقتصاد کلان، صنعت و امور بازرگانی، حوزه مسائل سیاسی، دفاعی و امنیتی، حوزه مسائل سلامت، بهداشت و درمان، حوزه زیربنایی امور تولیدی و اموری و حوزه حقوقی و قضائی است. 

مظفر خاطرنشان کرد: پس از این مرحله، مرحله ارزیابی و داوری ایده‌ها را شروع خواهیم کرد. اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام که رؤسای کمیسیون‌های دبیرخانه مجمع هستند، در غالب یک هیئت داوری، سرپرستی این کار را برعهده دارند که  اندیشکده‌ها، پژوهشکده‌ها و صاحب‌نظران در کنار این  هیئت داوری به ارزیابی می‌پردازند. تمامی ایده‌های مردم در این مرحله قرائت می‌شود و اعضای مجمع در جریان قرار می‌گیرند و نفرات اول تا سوم هر حوزه انتخاب می‌شود.

برگزیدگان سامانه نجم مشاوران تخصصی کمیسیون‌های مجمع تشخیص مصلحت نظام می‌شوند

وی ادامه داد: برگزیدگان هر حوزه به‌عنوان مشاوران تخصصی کمیسیون‌های مجمع تشخیص مصلحت نظام منصوب می‌شوند. هم‌چنین گواهی سیاست پژوه برتر با امضا دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام به این برگزیدگان اهدا خواهد شد. هدایای نقدی نیز در با عنوان کمک هزینه‌های پژوهشی به این افراد اعطا خواهد شد. 

رئیس مرکز مطالعات و بررسی‌های راهبری مجمع تشخیص  مصلحت نظام اظهار کرد: سامانه نجم نخستین باری است که در فضای حکمرانی کشور این امکان را فراهم کرده است افراد از نقاط دور دست کشور  بتوانند ایده‌های خود را در اسرع وقت به دست حکمرانان کشور برسانند. 

مشارکت بیش از 17 هزار نفر در سامانه نجم

مظفر بیان کرد: تا امروز 17 هزار و 447 نفر  از سامانه نجم به آدرس https://najm.cfss.ir/ بازدید و در بخش‌های مختلف مشارکت داشتند و بیش از 300 ایده و گزاره‌های سیاستی در این سامانه ثبت‌نهایی شده است. هم‌چنین برخی نسخه‌های اولیه ایده‌های خود را بارگزاری کردند و در حال ویرایش آن هستند. خوشبختانه از نقاط دور دست کشور همانند سیستان و بلوچستان و کرمان و... با شوق و استقبال شگفت انگیزی ایده‌های خود را در این سامانه بارگزاری کردند و با مجمع تشخیص مصلحت نظام تماس گرفتند. این تماس‌ها برای ما نوید بخش است. هم‌چنین مرکز مطالعات و بررسی‌های راهبری مجمع تشخیص  مصلحت نظام پیگیر تکمیل این ایده‌ها است و با برخی از این افراد تماس گرفته شده و پیامک‌هایی ارسال شده است.

وی افزود: در آموزه‌های دینی ما نیز به مشورت حکمرانان با مردم مورد تأکید بوده و این ایده در  بسیاری از کشورهای پیشرفته دنیا منشا تحول شده است. بیش از هر مکتبی، مکتب اسلام نسبت به ضرورت مشورت سیاست گذاران و حکمرانان را با مردم تأکید کرده است. کما اینکه سوره شوری و مشورت بر همین موضوع اشاره دارد و هم‌چنین امیرالمونین نیز در نهج‌البلاغه به کرات بر این امر تأکید دارند.

رئیس مرکز مطالعات و بررسی‌های راهبری مجمع تشخیص مصلحت نظام تأکید کرد: همه این مسئولیت  دارند که در تحول و پیشرفت کشور خود دخیل باشند و زمانی تحول و پیشرفت رخ خواهد داد که این احساس مسئولیت به صورت فراگیر در بین مردم و مسئولان نهادینه شود.

انتهای پیام/4084/

منبع: آنا

کلیدواژه: مجمع تشخیص مصلحت نظام سیاستگذاری مجمع تشخیص مصلحت نظام مجمع تشخیص مصلحت نظام برنامه هفتم توسعه ایده های خود مشاوران تخصصی سیاست های کلی پایین به بالا سامانه نجم تصمیم گیری ایده ها هم چنین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ana.press دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «آنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۷۰۰۸۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جوهره و جنس اولیه «مشارکت» در نظام مردم‌سالاری دینی

مشارکت، فرایند نشان دهندۀ حضور مردم در صحنۀ تعیین سرنوشت عمومی و یکی از ضروری‌ترین و اساسی‌ترین بنیان‌های اجتماع و جامعه است. با مشارکت می‌شود جامعه را سر و سامان داد و بدون مشارکت جامعه بر اساس و قوام خودش قرار نمی‌گیرد.

مادۀ مشارکت ناشی از «احساس نیاز» هست. انسان‌های اولیه که جامعه را تشیل دادند احساس نیاز کردند. نیازهای آنها در زندگی انفرادی تأمین نمی‌شد و مجبور شدند تن به جامعه دادند؛ برای اینکه لذت‌ها، سودها، منافع، تکامل و سعادت آنها در جامعه تأمین می‌شد و با تعاون، همیاری و همکاری دیگران می‌توانستند نیازها و ضرورت‌های خود را تأمین کنند.

بنابراین اگر بخواهیم بحث «مشارکت» را به صورت یک فرایند ترسیم کنیم؛ مرحلۀ اول آن احساس نیاز اولیه بود که انسان‌ها به سمت جامعه بیایند. مرحله بعدی انسان‌ها نیاز به «آگاهی» دارند که چطور در جامعه نیاز آنها رفع می‌شود. چطور در جامعه با دیگران تعامل کنند تا به کمال برسند و امنیت برای آنها ایجاد و مشکلات آنها رفع شود.

وقتی انسان‌ها احساس نیاز کردند، آگاهی هم پیدا کردند و با جامعه هم وارد مشاوره و تعامل شدند، این فرایند انسان را تبدیل به شهروند می‌کند. در علوم اجتماعی می‌گویند شهروند کسی است که منزلت اجتماعی‌، جایگاه و حق و حقوقی دارد. سرویس به جامعه می‌دهد و سرویس از جامعه می‌گیرد. شهروندی در واقع مقدمه اساسی ورود به «مشارکت» هست.

بنابراین مجموعه‌ای از احساس نیاز، اراده به تأمین نیاز، حضور در جامعه، مشاوره و در واقع تأمین منافع، لذات و .... اینها همه مواد مشارکت هستند. اینها همه امور عقلی هستند. یعنی اصلاً دین هم به ما نگوید، همه انسان‌ها این را حس می‌کنند حتی اینها قبل از انبیاء هم در جامعه وجود داشته است.

خداوند طبق آیه213 سوره بقره، می‌فرماید: «کانَ النَّاسُ أُمَّةً واحِدَةً»مردم، امت واحد بودند و اختلافی نداشتند. بعد آخرهای آیه می‌گوید:«فَاخْتَلَفُوا».علامه طباطبایی(ره) «فاختلفوا» را به اول آیه می‌چسباند، می‌گوید: «کانَ النَّاسُ أُمَّةً واحِدَةً فَاخْتَلَفُوا» یعنی بعد اختلاف کردند. عمده دلیل اختلاف انسان‌ها این سه چیز است؛ ثروت، قومیت، سیاست یا قدرت.

قرآن می‌فرماید وقتی اختلاف شد ما انبیاء را مأمور کردیم که رفع اختلاف کنند. به انسان‌ها یاد بدهند که چگونه از مواهب طبیعی، از لذت‌ها و منافع و سودمندی‌ها استفاده کنند تا به کمال برسند.«فَبَعَثَ اللَّهُ النَّبِیِّینَ مُبَشِّرینَ وَ مُنْذِرین» بهشت و جهنم و خوبی و بدی و ارزش‌ها را به آنها یاد بدهند و اینکه سر ثروت باهم مشکل پیدا نکنند. بنابراین مشارکت به لحاظ دینی هم یک امر ضروری است، همانطوری که به لحاظ عقلی ضروری است. در واقع عقل و دین مبنای فکری ما هستند تا به مقوله مشارکت توجه کنیم.

من برای اینکه مبنای دینی بحث تقویت شود، به چند آیه معروف از قران اشاره می‌کنم:«قُلْ إِنَّما أَعِظُکُمْ بِواحِدَة أَنْ تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنی‏ وَ فُرادی» مردم برای خدا قیام کنید به صورت جمعی یا اگر نشد فردی. اما اول جمعی را می‌گوید؛ جمعی یعنی مشارکت.

آیه دیگری که به مشارکت تأکید می‌کند می‌فرماید که «وَ لْتَکُنْ مِنْکُمْ أُمَّةٌ یَدْعُونَ إِلَی الْخَیْرِ وَ یَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ» امت در اینجا یعنی اجتماع هماهنگ، همسو، همفکر و یک جمع. به صورت جمع وارد مشارکت و اصلاح اجتماعی شوید. دعوت به خیر کنید، امر به معروف و نهی از منکر کنید.

خداوند در آیه دیگر می‌فرماید«إِنَّ اللَّهَ لا یُغَیِّرُما بِقَوْمٍ»، هیچ قومی و جمعیتی جامعه‌ای را تغییر نمی‌دهد مگر این که خواست و اراده آنها باشد. نمی‌گوید بعضی از افراد بخواهند یا حکومت یا رهبران آنها بخواهند. «حَتَّی یُغَیِّرُواما بِأَنْفُسِهِم‏» یعنی همه آنها اراده تغییر داشته باشند، همه آنها در تغییر مشارکت کنند.

این که رهبری می‌فرماید که امسال سال تولید ملی و مشارکت مردم هست، چه کسی باید این مشارکت را در مردم ایجاد کند؟ اگر مردم در صحنه نیایند یا منفعل و بی‌تفاوت شوند آیا دولت باید زمینه را فراهم کند یا رهبران و نخبگان جامعه باید این کار را بکنند؟

در میان بنی‌اسرائیل، وقتی حضرت موسی(ع) مبعوث شد که 70سال از چالش آنها با فرعون گذشته بود، حضرت مبارزه می‌کند ومی‌جنگد و برای قوم خود تبلیغ می‌کند؛ تبلیغ حضرت موسی برای چیست؟ برای این که زمینه مشارکت فراهم شود.

خداوند یکی از بهترین بندگان خود یعنی حضرت موسی را فرستاده تا کمک‌شان کند. به وسیله حضرت موسی رود نیل شکافته شد و آنها عبور کردند و حکومت تشکیل دادند؛ یعنی مردم در کار مشارکت کردند. در این داستان یک جاهایی از مردم تعریف و جاهایی انتقاد می‌کند. انتقاد می‌کند که چرا در تعیین سرنوشت مشارکت نمی‌کنید؟ چرا موسی را تنها گذاشتید؟

یک وقتی هست ما قبل از دولت هستیم. یعنی اجتماع تشکیل شده است، جامعه وجود دارد اما دولت نداریم یا دولت مطلوب و دولت اسلامی نداریم؛ مثل زمان شاه. این جا چه کسی باید مردم را مشارکت بدهد؟ چه کسی باید آن جنس اولیه مشارکت را فراهم کند؟ این جا هست که نقش رهبران، نقش بزرگان و عالمان برجسته می‌شود.

لذا در شرایطی که جامعه اهل مشارکت نیست خداوند می‌فرماید که یکی از راه‌های اصلی آن این هست که ما نخبگان، بزرگان، انبیاء و اولیاء خود را فرستادیم تا زمینۀ مشارکت را ایجاد کنند و انبیاء هم همین کار را کردند. در دوره عصر غیبت هم مخصوصاً در زمان شاه چه کسی باید این کار را می‌کرد؟ در این دوره هم امام راحل در ادامه انبیاء و اولیاء وارد آگاهی‌بخشی و زمینه‌سازی برای حضور مردم شد. امام راحل نظرش بود که مردم باید پای کار بیایند و مشارکت کنند. مردم باید بیایند حکومت را تغییر بدهند، مردم باید سرنوشت خود را تعیین کنند.

زمینه‌سازی برای مشارکت یکوقت قبل از تشکیل دولت است، مثل قبل از انقلاب و یکوقت برای بعد از تشکیل دولت است مثل الان . وقتی دولت اسلامی داریم چه کسی باید زمینه مشارکت را فراهم نماید ؟ آیا منظور رهبری این بود که دولت این کار را بکند؟ رهبران جامعه بیایند این کار را بکنند؟ مثل ما قبل اجتماع و ما قبل دولت، یا اینکه خود مردم قیام به این کار کنند؟

برای مشارکت جامعه اولین وظیفه بعد از تشکیل دولت و حکومت اسلامی وظیفه دولت اسلامی هست که با کمک نخبگان و فعالان جامعه، بستر مشارکت را فراهم کند. یعنی اولین کاری که الان می‌شود برای فعال‌سازی جامعه انجام داد، دولت شروع کند شرایط را فراهم کند. یعنی موفقیت‌ و کارآمدی خود را بالا ببرد، اقتصاد، سیاست، فرهنگ و.... را درست کند.

الان موشک‌های ایران اسلامی در گوشه و کنار به سمت نقطه اسرائیل در حرکت هستند. این روزها خبری را دیدم که چینی‌ها سفارش پهباد و روس‌ها سفارش موشک بالستیک از ایران داشته‌اند؛ این یعنی مشارکت فعال. ما جزء فروشندگان تسلیحات در دنیا مطرح هستیم و اینها نشان می‌دهد که اگر ما زمینه‌های مشارکت، حضور و فعالیت را آماده کنیم می‌توانیم نقش‌آفرین و تأثیرگذار باشیم. دراقتصاد، در اخلاق وحوزه‌های دیگر هم باید به همین شکل باشیم.

خداوند می‌فرماید«وَ لْتَکُنْ مِنْکُمْ أُمَّةٌ یَدْعُونَ إِلَی الْخَیْرِ» آن امت، نخبگان جامعه هستند. دولت این نخبگان را به میدان بیاورد و با کمک آنها آگاهی‌بخشی و آماده‌سازی کند و جامعه را به سمتی ببرد که «تَعاوَنُوا عَلَی الْبِرِّ وَ التَّقْوی‏» مسئولیت اجتماعی برای جامعه ایجاد کند. اینها به شرایط و زمینه‌سازی نیاز دارد که همه عواملی که تأثیرگذارهستند باید این کار را بکنند.

برای ایجاد مشارکت در جامعه باید انسجام اجتماعی، وحدت و عقلانیت ملی شکل بگیرد. استدلال‌ها برای جامعه و مردم معقول و منطقی باشد و رفتارها، کردارها و گفتارها باید توجیه شوند. جامعه باید به لحاظ سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اخلاقی، معنوی واخلاقی احساس آرامش کند. اگر احساس آرامش بوجود آمد؛ جوهره و جنس اولیه مشارکت در نظام مردم‌سالاری دینی فراهم می‌شود.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903733

دیگر خبرها

  • شمال استان اردبیل در تب و تاب انتخابات
  • تقویت پشتوانه سیاسی و اجتماعی کشور با مشارکت مردم در انتخابات
  • دانشگاه آزاد مصداق «جهش علمی با مشارکت مردم»
  • جوهره و جنس اولیه «مشارکت» در نظام مردم‌سالاری دینی
  • پاس‌ گل سامانه خودنویس برای مستاجران و مشاوران املاک
  • لزوم توجه سیاست‌گذاران به انگیزه ماندگاری پزشکان
  • روزنامه اطلاعات: ملت در چه فکریه؟ دولت در چه کاریه؟
  • بسیاری از مسائل معلمان در برنامه هفتم توسعه مدنظر قرار گرفته است
  • اساتید دانشگاه سرآمدان فرهنگی جامعه هستند
  •  فراخوان ایده‌های مردم برای تحقق مشارکت در جهش تولید